Η ΤΥΧΗ ΔΕ ΒΟΗΘΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ - ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΙΝΕΖΙΚΑ


ΚΙΝΕΖΙΚΑ

Η Κινέζικη Γλώσσα είναι μια πολύ διαφορετική γλώσσα από τις Ευρωπαϊκές, αλλά είναι η γλώσσα του μέλλοντος. Όταν λέμε ότι είναι διαφορετική, εννοούμε πρώτα απ’ όλα ότι δεν έχει Αλφάβητο αλλά Ιδεογράμματα. Και μόνο αυτό ήδη διαφοροποιεί και ξεχωρίζει τη Γλώσσα από τις άλλες. Κατά δεύτερον, και η Γραμματική είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη των Ευρωπαϊκών γλωσσών, κυρίως από τα Ελληνικά. Η Κινέζικη Γλώσσα δεν έχει αυστηρή Γραμματική αλλά βασίζεται πολύ στη Σύνταξη.

Η ψυχή της Κινέζικης Γλώσσας, τα Ιδεογράμματα, είναι μια γραφή που άντεξε στο χρόνο (πάνω από 3.000 χρόνια), και είναι η μοναδική ακόμα ζωντανή Εικονογραφική γραφή σε όλο τον κόσμο, που θα ζήσει ακόμα για πολλές άλλες χιλιετίες.

Είναι δύσκολα τα Κινέζικα, αλλά όχι τόσο “κινέζικα” όσο φανταζόμαστε. Θέλει επιμονή, θέλει υπομονή, αλλά κυρίως θέλει τον σωστό τρόπο εκμάθησης.

Η Κινέζικη γλώσσα και συγκεκριμένα η διάλεκτος των Μανδαρίνων θεωρείται ως μια από τις δυσκολότερες γλώσσες από άποψη εκμάθησης, πράγμα το οποίο τεκμηριώνεται και επιστημονικά.

Η κινεζική γλώσσα αναφέρεται συχνά ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Κίνα. Η γλώσσα ηχεί ακαταλαβίστικη και η γραπτή γλώσσα φαινομενικά αδύνατη. Για να την τελειοποιήσει κανείς μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη ζωή και χρειάζεται πολλή προσπάθεια να την μάθει κανείς.

Τα κινέζικα είναι στην πραγματικότητα μια ενοποιημένη γραπτή γλώσσα, αλλά στον προφορικό λόγο υπάρχουν πάρα πολλές διάλεκτοι, πολλές από τις οποίες δεν είναι αμοιβαία κατανοητές. Η επίσημη γλώσσα στην Κίνα είναι η κινεζική γλώσσα αποκαλούμενη επίσης the common language ή Putonghua, με την κινεζική διάλεκτο του Πεκίνου ως αναφορά. Γίνεται κατανοητή και χρησιμοποιείται σε όλη τη χώρα, μαζί με τις τοπικές διαλέκτους. Στην επαρχία Guangdong στο νότο, και στο Χονγκ Κονγκ, η ομιλούσα είναι η Καντονέζικη γλώσσα (guangdonghua), η οποία είναι απολύτως διαφορετική αν και η γραφή (κινεζικοί χαρακτήρες) είναι κοινή με την Putonghua.

Η κινέζικη γραφή είναι πολύ δύσκολο να μαθευτεί, λόγω των ιδεογραμμάτων (γνωστών ως χαρακτήρες). Πρέπει να κατέχετε μεταξύ 2.000 και 3.000 τους για να είστε σε θέση να διαβάσετε μια εφημερίδα, και κάθε χαρακτήρας μπορεί να περιλάβει μέχρι 25 διαφορετικές πινελιές (strokes) . Η κινεζική γλώσσα αποτελείται από τέσσερις τόνους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δύσκολοι για τους αλλοδαπούς και δεν έχουν σχέση με το ελληνικό τονικό σύστημα.

Η κινεζική γραμματική είναι συγκριτικά απλή: τα πράγματα όπως τους πληθυντικούς, προθέσεις, κλίσεις ρήματος τείνουν να είναι απλούστερα απ ό,τι σε άλλες γλώσσες. Η κύρια δυσκολία είναι αυτή της σειράς των λέξεων - που μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη. Μην ξεχνάτε πως οι Κινέζοι θεωρούν ότι κάποιος που καταβάλλει προσπάθεια να μιλήσει τα κινέζικα έχει θαυμασμό και σεβασμό για την χώρα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου